Såhär tog jag mig till Holland

  • Adam 
Amsterdam i Holland

Man kan inte rekommendera Holland nog. Ända sedan jag landade har detta land lyckats charma mig på ett eller annat sätt. Det kan vara allt ifrån träden och naturen till klimatet och människorna. Holland, eller mer specifikt Amsterdam, är en Europeisk pärla! Om du är sugen på att bege dig ned till Holland så ska jag förklara hur jag gjorde i detta inlägg.

Beslutet

Jag har länge älskat Holland. Ända sedan EM spelades 2008 och jag fick en glimt av Holland har jag alltid älskat landet, fotbollslaget, invånarna, kulturen och allt som har med landet att göra. 11 år senare är man nu i Holland och planerar på en permanent flytt. Beslutet togs några år efter fotbolls EM 2008. Det var några år inpå gymnasieåren som jag blev väldigt seriös om att resa ned till Holland och avsluta mina studier där nere. Beslutet kom sent gymnasieår och jag började ivrigt leta efter möjligheter att ta mig ned dit.

Biljetter

När beslutet togs så började jag som sagt leta efter hur man går till väga för att resa utomlands och avsluta sina studier i ett annat land. Det var inte så svårt som jag trodde. Jag hade flera alternativ. Ett var att använda mig utav program som sköter det mesta åt en, som till exempel Studentum eller Studin. Det andra (och min personliga favorit), var att helt enkelt åka ner dit och ansöka som utlandsstudent! Holland går att nå direkt från Sverige med bil och jag planerade att helt enkelt köpa en bil och därefter bara bila ner till Holland för att därefter ta reda på hur jag går till väga från Holland direkt — istället för att planera redan i Sverige.

Jag började leta efter sätt att jämföra billån (om ni önskar köpa en bil så jämför billån! Det är oerhört viktigt och man kan spara extremt mycket pengar när man ansöker om ett billån inför ett bilköp). Efter att ha hittat en långivare jag var nöjd med så ansökte jag om ett billån på endast 60 000 kr. Jag finansierade resten. Ville självklart inte köpa ett ruckel utan ville köpa en bil jag visste skulle kunna hålla hela resan.

Därefter begav jag mig ner till Holland! Endast de pengarna jag hade på kontot som bagage, och bilen självklart!

Jag tog mig till ambassaden och gick vidare därifrån. Resten är nu historia och jag befinner mig nu här, studerat och letar efter möjligheter för permanent bosättning.

Charmen med Holland

Den charm detta land utstrålar har mest att göra med hur mysigt landet är. Städerna, folket, öppenheten och allt som haver. Här behöver jag inte tänka på mycket och vill man något så finns det mesta bara några stenkast ifrån. Speciellt i Amsterdam. Staden är väldigt lik Stockholm för den som älskar Sverige och svenska städer. Amsterdam är ett resmål att överväga om man vill resa någonstans inom Europa.

Jag vet inte när jag kommer att bosätta mig permanent men jag letar efter möjligheter att göra det just nu. Förhoppningsvis blir det snart — dock så är tanken att vara kvar här. Först och främst behöver man hitta en fast anställning dock då det utan en fast inkomst blir lite svårare att röra sig.